Dlaczego nie powinniśmy się wystrzegać makaronu?
Najprostszy podział makaronów: makaron z mąki białej i z mąki pełnoziarnistej. Najlepiej wybierać makaron pełnoziarnisty (czyli brązowy). W procesie produkcji białej mąki rafinowanej, tracimy błonnik, który jest niezbędny do prawidłowej przemiany materii, oraz wiele witamin i mikroelementów. Ponadto jedzenie produktów pełnoziarnistych jest korzystne dla serca – obniża poziom cholesterolu, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, prowadzi też do redukcji groźnego dla zdrowia tłuszczu trzewnego. Jedząc produkty pełnoziarniste długo czujemy się najedzeni. Jest to doskonała opcja dla wszystkich osób dbających o zdrowie i zachowanie szczupłej sylwetki.
[g][/g]
Zatem już wiemy, że na sklepowych półkach dużo lepsze dla nas i naszego zdrowia jest wybranie produktów pełnoziarnistych. Ale dlaczego właśnie makaron? Podam kilka przykładów, dla których chętniej sięgniesz po ten produkt:
- Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możesz wybierać spośród bardzo wielu form, dlatego też nie powinien Ci się znudzić.
- Makaron jest sycący i wcale nie zawiera dużej ilości kalorii. Szklanka ugotowanego makaronu to niespełna 200 kcal. Sam makaron nie tuczy. Zgubne tutaj mogą być ciężkie sosy, przygotowywane na bazie masła lub śmietany. 50 g suchego makaronu to idealna porcja na obiad.
- Makaron pełnoziarnisty ma niski indeks glikemiczny, a zatem pomaga utrzymać stabilny poziom energii po jego spożyciu. Pamiętaj, żeby nie rozgotowywać makaronu. Musi być podany al dente.
- Poprawia samopoczucie. Poczuj satysfakcję ze swojego świadomego wyboru.
- Udowodniono, że ludzie jedzący makaron żyją dłużej, są zdrowsi i łatweij zachowują szczupłą sylwetkę.
- Makaron świetnie łączy się ze wszystkimi zdrowymi produktami:
- Z warzywami, które są doskonałą porcją błonnika oraz wielu składników odżywczych, w tym antyoksydantów, i mają przy tym znikomą ilość kalorii. Makaron z warzywami na talerzu prezentuje się znakomicie. Możesz przygotować więcej i zabrać do pracy.
- Z mięsem, które jest najlepszym źródłem białka. Pamiętaj o tym, żeby wybierać mięso chude, np. filet z kurczaka lub indyka.
- Z roślinami strączkowymi, które są również źródłem białka (zastępują mięso u wegetarian), a poza tym zawierają dużo witamin (z grupy B oraz C), potasu, wapnia i żelaza.
- Z twarogiem i jogurtem. Pamiętaj by nie wybierać te niskotłuszczowe.
- Z rybami. Świetnie smakuje z łososiem czy tuńczykiem. Ryby są bogate w kwasy omega-3. Tłuszcze te wzmacniają odporność, chronią serce i poprawiają pracę układu nerwowego.
Zdrowe, pyszne, sprawdzone przepisy z makaronem znajdziesz na mojej stronie w dziale przepisy www.trenerka.zeroproblemu.pl/przepisy/
- Makaron z kurczakiem i brokułami trenerka.info/
- Sałatka makaronowa z kurczakiem trenerka.info/
- Spaghetti z wołowiną trenerka.info/
- Spaghetti z łososiem i szpinkaiem trenerka.info/
- Polędwiczki wieprzowe z makronem orkiszowym i warzywami trenerka.info/