Gdy chcesz schudnąć pamiętaj o tych aspektach:
Aby schudnąć należy spożywać mniej kalorii niż nasz organizm spala
[g][/g]
Jest to niezależne od zawartości w diecie ilości węglowodanów, białek czy tłuszczów. Ale… Prawdą jest, że diety ograniczające węglowodany powodują dość szybkie spadki wagi, jednak efekt końcowy nie będzie korzystny. Węglowodany są bowiem podstawowym źródłem energii dla organizmu. Dzięki nim, białko będzie zużywane do budowy mięśni i regeneracji, a nie spalane dla energii. Duża podaż białka, przy niedostatku węglowodanów, będzie powodować ubytek masy mięśniowej i zmniejszenie metabolizmu. Najrozsądniej będzie spożywać wysokowartościowe białka z węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym (sprawdź wartości w tabelach).
Diety zbyt ubogie w kalorie sprzyjają tyciu
Dzieje się tak dlatego, ponieważ organizm pracuje na „zwolnionych obrotach”, tym samym bardzo rozleniwiając metabolizm. Gdy po restrykcyjnej diecie trochę sobie pofolgujemy, organizm na pewno nie nadąży z wykorzystaniem większej ilości dostarczonej energii. Metabolizm jeszcze długo będzie się rozkręcał, a w tym czasie energia zamieni się w tłuszcz.
Poza tym diety ubogie w kalorie są często również ubogie w składniki odżywcze.
Każda dieta wymaga treningu
Uważam, że schudnięcie w dzisiejszych czasach nie stanowi dużego problemu. Przy dzisiejszych suplementach, kuracjach i zachęcających dietach, każdy znajdzie coś dla siebie. Aby jednak po odchudzaniu ciało nie cieszyło się tylko opinią szczupłego, ale również seksownego, jędrnego i pięknego musimy zadbać o jego kondycję. Przedstawione ćwiczenia wzmacniające, stabilizujące i relaksujące pomogą Wam w zachowaniu pięknej sylwetki
Dlaczego częste posiłki pomagają zrzucić nadmiar kilogramów?
Energia dostarczana regularnie, w mniejszych odstępstwach czasowych (co 3 – 4 godziny) pozwala organizmowi na pełne jej wykorzystanie. Jeśli w ciągu dnia spożywamy np. dwa duże posiłki (zapewne jeden w porze wieczornej), organizm nie jest w stanie wykorzystać całej energii na bieżące procesy. I tak zaczyna ją akumulować w postaci tkanki tłuszczowej. Proces ten nasila się głównie wtedy, gdy po obfitym posiłku pójdziemy spać, nie dając organizmowi żadnej innej możliwości zużytkowania energii.
- Pamiętajmy: nie da się zjeść na zapas!
- Poprzez spożywanie częstych, mniejszych racji żywieniowych, możemy zwiększyć zużycie energii i podstawową przemianę materii.
- Zwiększenie liczby posiłków zwiększy termogenezę poposiłkową, czyli zużyje energię na przekształcenie pokarmu do postaci przyswajalnej.
- Tkanka tłuszczowa to nic innego, jak materiał energetyczny. Starajmy się go jednak pożytkować na bieżąco, niż odkładać zapasy. Nadmiar jest bardzo groźny dla zdrowia.
- Na spalenie 1 kg tłuszczu potrzeba wysiłku na poziomie 9000 kcal!
Tabela zdrowych produktów
[g][/g]