[g][/g]
Ryby to jedne z najcenniejszych pokarmów, jakie dała nam natura.
Jeśli dbamy o dostarczenie sobie witamin, minerałów , zdrowych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnego białka – ryby będą doskonałym wyborem.
1. Mnóstwo witamin.
Zawierają witaminy z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają koncentrację) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości i zęby) E (zwalcza wolne rodniki).
2. Kwasy Omega-3.
Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Obniżają one ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Usprawniają pracę mięśnia sercowego, zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń. Najwięcej kwasów Omega-3 zawierają ryby morskie takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynki.
3. Białko ryb jest bardzo łatwo przyswajalne.
4. Poprawia nastrój – jakże istotny czynnik na jesienne dni.
Mięso ryb poprawia nastrój, przeciwdziała depresji i sprzyjają produkcji serotoniny. To zasługa zawartych w nich tłuszczy i kwasów.
5. Zawierają jod.
Ryby morskie zawierają dużo jodu, który sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy, a przez to dobrze wpływa na przemianę materii.
6. Wspomagają odchudzanie.
Dorsz, pstrąg czy dorada powinny znaleźć się w każdej diecie odchudzającej. Zawierają małą ilość kalorii, dostarczając przy tym ogromne ilości witamin i minerałów. Porcja ryby dostarcza tyle jodu, ile potrzebujesz każdego dnia. Tłustych ryb nie powinnaś eliminować z diety, gdyż zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt dostarczając niezbędnych składników prozdrowotnych.
Najlepsze i najzdrowsze są ryby świeże oraz wszystkie te o małym stopniu przetworzenia.
Przepisy na zdrowe przygotowanie ryb:
- Dorada w warzywach www.trenerka.fragment/przepisy/dorada-w-warzywach
- Pieczony łosoś z warzywami www.trenerka.fragment/przepisy/pieczony-losos-z-warzywami
- Sałatka z jajkiem i tuńczykiem www.trenerka.fragment/przepisy/salata-z-jajkiem-i-tunczykiem
- Kanapki z łososiem www.trenerka.fragment/przepisy/kanapeczka-z-lososiem