Przyjęcie, które szykujemy powinno być piękną ucztą dla gości. Pyszne, różnorodne, miłe dla oka, ładnie podane i nie szkodzące zdrowiu dania. Takie, które nie tylko podziałają na nasze kubki smakowe, ale po przyjęciu nie będziemy odczuwać ociężałości połączonej z rozpinaniem jednego guziczka w spodniach czy spódnicy. Ja staram się podejmować gości w wersji fit i zauważam, że nawet tym najbardziej zagorzałym zwolennikom typowo polskiej nieco ciężkiej kuchni, zaczyna się to podobać. Ja lubię, gdy na stole jest dużo warzyw, ciekawych sałatek i dipów, Nie rezygnuję z deserów, ale przygotowuję ze zdrowych produktów, które są naprawdę wyśmienite. Przedstawiam propozycję podjęcia gości w wersji fit:
1. Hummus z surowymi warzywami
[g][/g]
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz, słodka papryka
- ewentualnie odsączone suszone pomidory 6 sztuk
- 2 łyżki prażonego sezamu
Sposób przygotowania:
- Odcedź ostudzoną ciecierzycę.
- Dodaj rozgnieciony czosnek, oliwę, pastę tahini i sok z cytryny.
- Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj przyprawy, ewentualnie suszone pomidory.
- Zamieszaj, połóż na półmisku i posyp prażonym sezamem.
- Podawaj z pokrojonymi w paski surowymi warzywami – marchew, papryka, ogórek
2. Soczewica z cebulą i czosnkiem (inspiracja z greckiej tawerny Santorini)
[g][/g]
- 2 szklanki soczewicy (zielonej lub czerwonej)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- Sół, pieprz, odrobina chilli
- Pełnoziarniste pieczywo (najlepiej upieczone samemu, co będzie dodatkową atrakcją dla gości)
Rozgrzej na patelni masło, dodaj pokrojoną w pióra cebulę, a gdy się zarumieni dodaj pokrojony czosnek. Podsmaż cały czas mieszając. Dodaj soczewicę i podlej wodą, aby pokryła soczewicę. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 minut, aby soczewica wchłonęła całą wodę i była miękka. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Podawaj na ciepło.
3. Pieczona marchew z migdałami (inspiracja z książki Jadłonomia)
[g][/g]
- 10 średnich marchewek
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- Szklanka migdałów
- Pół pęczka natki pietruszki
Sos:
- Pół szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- Łyżeczka miodu
- Sok z połowy cytryny
Marchew obierz i pokrój w dość grube paski, przełóż do miski. Przygotuj sos z wymienionych składników i polej nim marchew i wymieszaj, aby cała pokryła się sosem. Dorzuć rozmaryn i jeszcze raz wymieszaj. Wyłóż marchew na blachę i wstaw do nagrzanego do 18 stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie pieczenia przygotuj migdały. Podpraż je na suchej patelni, następnie przekrój na pół. Po wyjęciu marchewki z piekarnika posyp migdałami. Podawaj ciepłe lub zimne.
4. Sałatka z kaszą i dużą ilością warzyw i ziół (inspiracja z książki Jadłonomia)
[g][/g]
- 2 szklanki kaszy bulgur (może być gryczana lub pęczak)
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 1 czerwona cebula
- Pęczek natki pietruszki
- Pół pęczka koperku
Sos:
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Pieprz i sól (najlepiej himalajska)
Ugotuj kaszę według podanego przepisu na opakowaniu, tak aby wchłonęła całą wodę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w małą kostkę. Z ogórków wyciągnij nasiona i pokrój w małą kostkę, cebulę drobno posiekaj. Natkę pietruszki i koperek posiekaj. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszaj. Dodaj do kaszy warzywa i delikatnie wymieszaj. Polej sosem i jeszcze raz wymieszaj.
5. Guacamole (przepis z meksykańskiej restauracji Blue Cactus)
[g][/g]
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- Pół szklanki świeżej kolendry
- Czosnek 2 ząbki
- Sok z 2 limonek
- 2 sztuki awokado
- Ewentualnie papryczka chilli
- Odrobina soli
Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek i kolendrę posiekaj. Obierz awokado i rozgnieć widelcem w misce, cały czas podlewając sokiem z limonki (to pozwoli zachować ładny, zielony kolor). Do awokado dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Podaj z pełnoziarnistymi nachosami lub warzywami.
6. Batony wiktoriańskie (inspiracja z książki Jadłonomia), orzechy i suszone owoce bio
Na deser podaj wybór bakalii (orzechy, suszone owoce) oraz owoce, ewentualnie sery. Przygotuj również batony bez pieczenia:
[g][/g]
- Szklanka orzechów laskowych
- Szklanka orzechów włoskich
- Szklanka daktyli
- Łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki jagód goji
Orzechy zmiksuj na proszek, dodaj daktyle i miksuj, aby wszystko się połączyło, dodaj odrobinę wody. Do masy dodaj syrop i powozownie wymieszaj. Masę wyłóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj, na wierzch połóż jagody goji, włóż do lodówki na 2 godziny. Wyjmij, pokrój w kwadraty.
Do picia świetnie sprawdzi się woda z limonką, zielona herbata z miętą, woda gazowana z sokiem z grejpfruta.
Udanych przyjęć!