[g][/g]
Kiedy nadchodzi maj, rozpoczyna się najlepszy sezon owocowo – warzywny. Od wiosny aż do późnej jesieni na bazarkach czy w warzywniakach jest najpiękniej, bo kolorowo, pachnąco, różnorodnie. Wybór zdrowych produktów, obfitujących w ogrom witamin, mikroelementów, błonnika oraz przeciwutleniaczy na pewno ułatwi skomponowanie racjonalnej diety. A ani warzyw ani owoców nie powinno zabraknąć, gdy chcemy zachować zdrowie i młodość jak najdłużej.
A zatem wykorzystaj czas świeżych owoców i warzyw i jedz je jak najczęściej. Oto jakie rarytasy nie powinny umknąć Twojej uwadze podczas kolejnych zakupów i planowania posiłków. Przepisy znajdziesz przy opisie każdego z produktów.
Truskawki
Podobnie jak wszystkie owoce jagodowe, takie jak jagody, maliny, borówki czy jeżyny uważane są za jedne z najzdrowszych. Posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny, są ubogie w węglowodany, za to obfitują w sole organiczne poprawiające przemianę materii, w pektyny oczyszczające jelita z resztek pokarmu, a co za tym idzie korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. A zatem nawet jeśli się odchudzasz i ilość zjadanych owoców powinnaś ograniczyć, truskawki traktuj ulgowo.
Szklanka truskawek dostarczy tylko 50 kcal i prawie 150 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C – to więcej niż dostarczy pomarańcza.
A zatem wysoka zawartość witaminy C oraz związków mineralnych jak wapń, fosfor czy magnez pomoże uzupełnić ich niedobory w organizmie, wzmocni zęby i poprawi pracę mięśni.
Bezsprzecznie najlepsze truskawki to nasze polskie gruntowe. Przygotujmy się zatem do sezonu i już dziś zróbmy postanowienie regularnego ich spożywania. Na pewno nasze zdrowie na tym skorzysta, a młody wygląd będzie nam towarzyszył do późnej starości. Kolejny sezon dopiero za rok…
Przepisy
[g][/g][g]
[/g]
Najlepsze są truskawki zerwane prosto z krzaczka, nagrzane słońcem, słodkie i pachnące. Na szczęście prawie to samo można powiedzieć o tych, które uda nam się kupić na pobliskim bazarku. Na dobrą sprawę truskawki można wykorzystać do przygotowania śniadania, obiadu i kolacji czyli zajadanie się truskawkami na okrągło.
- Owsianka z truskawkami www.trenerka.fragment/przepisy/owsianka-z-truskawkami
- Koktajl truskawkowy www.trenerka.fragment/przepisy/koktajl-truskawkowy
- Makaron z twarogiem, jogurtem i truskawkami.
- Omlet z truskawkami www.trenerka.fragment/przepisy/omlet-z-truskawkami-lub-z-innymi-owocami-jagodowymi
- Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i truskawkami www.trenerka.fragment/przepisy/salatka-ze-szpinakiem-kurczakiem-i-truskawkami