[g][/g]
Chociaż w miodzie znajduje się niewiele witamin i tylko śladowe ilości mikroelementów, to jednak posiada wiele innych, cennych wartości. Główne zalety miodu:
- Zawiera przeciwutleniacze.
- Ma silne właściwości bakteriobójcze.
- Pomaga organizmowi walczyć z drobnoustrojami i hamuje rozwój chorobotwórczych mikrobów -nawet tych, które wywołują próchnicę w zębach.
- Pobudza układ odpornościowy.
- Poprawia trawienie (pod warunkiem, że nie spożywamy miodu w dużych ilościach).
- Konserwuje żywność (dodany do sałatek chroni je przed szybkim zepsuciem).
- Leczy rany.
Dlatego warto zadbać o to, by do diety włączyć miód. Możesz spróbować zacząć dzień od wypicia napoju miodowego (do szklanki letniej wody dodaj łyżeczkę miodu). Ma on właściwości odtruwające, regenerujące siły i dodające energii jakże potrzebnej z rana.
Na zbliżającą się jesień warto zawczasu zadbać o zdrowie i nie dać się złapać wirusom. Dlatego już dziś zaplanuj dodanie miodu do napoju lub posiłku.
Moje propozycje:
- Jogurt grecki z miodem i orzechami www.trenerka.fragment/przepisy/jogurt-z-miodem-i-orzechami
- Serek wiejski z miodem www.trenerka.fragment/przepisy/serek-z-miodem
- Letnia woda z łyżeczką miodu
- Sałata skropiona dressingiem z łyżki oliwy i łyżeczki miodu.