Opracowała mgr inż. Agnieszka Grochowicz – Graczyk
Poradnia Dietetyczna Nowa Linia
Śniadanie
Grzanka z bułki pełnoziarnistej z mozzarellą
- bułka pełnoziarnista 1 sztuka
- mozzarella 8 małych kuleczek
- sałatka kilka listków
- pomidor 2 plasterki
Bułkę przekrajany. Mozzarellę kroimy na połówki i nimi obkładamy połówki bułek. Pieczywo z serem wkładamy do piekarnika i grzankujemy, aż do rozpuszczenia się sera. Grzanki wyciągamy z piekarnika i obkładamy warzywami.
II śniadanie
Koktajl ananasowy
- ananas 5 plasterków
- mleko 0,5% tłuszczu 100 ml
- sok pomarańczowy świeży lub z kartonika bez cukru 50 ml
- banan ½ małej sztuki
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy. Koktajl przelewamy do szklanki.
Obiad
Gulasz z indyka
- filet z indyka 1 mała sztuka
- pieczarki 15 sztuk
- papryka czerwona ½ sztuki
- fasolka szparagowa zielona ½ garści
- cebula ½ sztuki
- ryż pełnoziarnisty 3 łyżki
Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Dużą patelnię teflonową obsmażamy mięso z każdej strony. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie kroimy paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Dodajemy do mięsa i smażymy (mięso powinno puścić trochę soku, na dnie powinna być woda, jeśli nie, nieco podlewamy wodą). Jeśli używamy świeżej fasoli, dodajemy ją razem z pieczarkami i papryką. Jeśli używamy fasolki mrożonej – czekamy aż warzywa będą prawie miękkie i dodajemy fasolkę. Mieszamy całość, przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym.
Podwieczorek
Lekki deser kawowy
- jogurt naturalny 1 małe opakowanie
- fruktoza 2 łyżeczki
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- kakao 1 łyżeczka
- rodzynki 2 łyżki
Jogurt słodzimy do smaku i dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. W szklaneczce układamy warstwami: owoce, biały jogurt i jogurt kawowy. Dekorujemy owocami.
Podawaj mocno schłodzony.
Kolacja
Pomidorowa z makaronem
- Włoszczyzna 1 sztuka
- Pomidory w puszcze 1 sztuka
- Makaron świderki 20 sztuk
Warzywa wystarczy obrać i ugotować mocny, intensywny w smaku wywar. Taki, od którego pachnie w całym domu. Dwie puszki pomidorów dokładnie zmiksować. Wlać do wywaru warzywnego, zagotować, przyprawić, I już mamy zupę.Ugotować makaron i dodać do zupy.