II etap diety antycellulitowej – przykładowy jadłospis

Odżywianie

Opracowała mgr inż. Agnieszka Grochowicz – Graczyk

Poradnia Dietetyczna Nowa Linia

Śniadanie

Grzanka z bułki pełnoziarnistej z mozzarellą

  • bułka pełnoziarnista 1 sztuka
  • mozzarella 8 małych kuleczek
  • sałatka kilka listków
  • pomidor 2 plasterki

Bułkę przekrajany. Mozzarellę kroimy na połówki i nimi obkładamy połówki bułek. Pieczywo z serem wkładamy do piekarnika i grzankujemy, aż do rozpuszczenia się sera. Grzanki wyciągamy z piekarnika i obkładamy warzywami.

II śniadanie

Koktajl ananasowy

  • ananas 5 plasterków
  • mleko 0,5% tłuszczu 100 ml
  • sok pomarańczowy świeży lub z kartonika bez cukru 50 ml
  • banan ½ małej sztuki

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy. Koktajl przelewamy do szklanki.

Obiad

Gulasz z indyka

  • filet z indyka 1 mała sztuka
  • pieczarki 15 sztuk
  • papryka czerwona ½ sztuki
  • fasolka szparagowa zielona ½ garści
  • cebula ½ sztuki
  • ryż pełnoziarnisty 3 łyżki

Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Dużą patelnię teflonową obsmażamy mięso z każdej strony. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie kroimy paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Dodajemy do mięsa i smażymy (mięso powinno puścić trochę soku, na dnie powinna być woda, jeśli nie, nieco podlewamy wodą). Jeśli używamy świeżej fasoli, dodajemy ją razem z pieczarkami i papryką. Jeśli używamy fasolki mrożonej – czekamy aż warzywa będą prawie miękkie i dodajemy fasolkę. Mieszamy całość, przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym.

Podwieczorek

Lekki deser kawowy

  • jogurt naturalny 1 małe opakowanie
  • fruktoza 2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżeczka
  • rodzynki 2 łyżki

Jogurt słodzimy do smaku i dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. W szklaneczce układamy warstwami: owoce, biały jogurt i jogurt kawowy. Dekorujemy owocami.
Podawaj mocno schłodzony.

Kolacja

Pomidorowa z makaronem

  • Włoszczyzna 1 sztuka
  • Pomidory w puszcze 1 sztuka
  • Makaron świderki 20 sztuk

Warzywa wystarczy obrać i ugotować mocny, intensywny w smaku wywar. Taki, od którego pachnie w całym domu. Dwie puszki pomidorów dokładnie zmiksować. Wlać do wywaru warzywnego, zagotować, przyprawić, I już mamy zupę.Ugotować makaron i dodać do zupy.

Cześć, tu Ola Żelazo!

Jestem instruktorką fitnessu, pilatesu, kulturystyki, nauczycielką jogi i trenerką jogilatesu. Zapraszam Cię do wspólnej fit przygody, podczas której zadbamy o sprawne, szczupłe i gibkie ciało, spokojny umysł i dobre samopoczucie!

Kliknij tutaj i poznajmy się bliżej!

Może zainteresuje Cię też

Dieta życia

Dieta życia

DIETA ŻYCIA Czego potrzebuje kobieta by być zdrową, szczęśliwą i szczupłą ? Odpowiedzi na te pytania szukałyśmy (i znalazłyśmy) z dietetyczką Emilią Cesarek z bloga Keep Fit in Style. Dlaczego tak ważne jest co każdego dnia znajduje się na talerzu? Nasze kobiece...

czytaj dalej
Jak nie tyć? Moje sprawdzone metody

Jak nie tyć? Moje sprawdzone metody

Chrupmy warzywa! Najlepiej 5-7 razy dziennie w małych porcjach Często pytacie jak utrzymuję formę mając dwójkę dzieci, będą grubo po 20-tce, ba! nawet grubiej po 30-tce Mam kilka sprawdzonych patentów. Ten jest jednym z nich Napiszę jak się odżywiam na co dzień, czego...

czytaj dalej
Jak nie przytyć w święta?

Jak nie przytyć w święta?

Jak nie przytyć w święta? Oto jest pytanie, które zwykle przemyka nam przez głowę w tym jakże radosnym czasie, gdy jesteśmy urobione po pachy, w wiecznym niedoczasie, próbując wyczarować magiczne święta. Takie do jakich przyzwyczaiły nas reklamy, magazyny, filmy. A...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0