Opracowała mgr inż. Agnieszka Grochowicz – Graczyk
Poradnia Dietetyczna Nowa Linia
Śniadanie
Owsianka z bananem
- mleko 0,5% tłuszczu 1 średnia szklanka
- płatki owsiane 3 łyżki
- banan 1 mała sztuka
Wykonanie: mleko gotuj razem z płatkami, mieszaj. Gdy mleko się zagotuje, a płatki zmiękną przelej je do miseczki. Banana kroimy w plasterki i dodajemy do miseczki.
II śniadanie
Bułka pełnoziarnista z chudą szynką i warzywami
- bułka pełnoziarnista 1 sztuka
- polędwica z piersi indyka 2 plasterki
- pomidor 2 plasterki
- sałatka kilka listków
- margaryna 50% tłuszczu 1 łyżeczka
Z powyżej podanych składników przygotuj smaczne kanapki.
Obiad
Pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej
- pierś z kurczaka 1 mała sztuka
- jogurt naturalny 1 małe opakowanie
- groszek z marchewką mrożony 10 łyżek
- woda 2 łyżki
- ziemniaki 2 średnie sztuki
- papryka słodka, suszone oregano
Jogurt wymieszaj z przyprawami i wodą. Filety z kurczaka obtocz w marynacie. Włóż do rękawa z folii do pieczenia. Resztę marynaty również tam dolej. Zwiąż końce rękawa, lekko naciśnij w kilku miejscach na wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz około 40 minut. Podaj z gotowanymi ziemniakami i gotowanym groszkiem z marchewką.
Podwieczorek
Owocowa rozkosz
- jogurt naturalny 1 małe opakowanie
- kiwi 1 sztuka
- morela suszona 3 sztuki
- suszona żurawina 1 łyżka
- orzechy laskowe 2 łyżki
- miód 1 łyżka
Mocno schłodzony jogurt przełóż do miseczki. Dodaj obrane, pokrojone kiwi oraz suszone owoce i pokruszone orzechy. Jogurt polej miodem bezpośrednio przed podaniem.
Kolacja
Sałatka z ryżu i warzyw
- ryż ciemny 3 łyżki surowego ryżu
- groszek zielony mrożony 4 łyżki
- papryka czerwona 1 mała sztuka
- cebula czerwona 1/3 sztuki
- jogurt naturalny 4 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
Ryż gotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia. Groszek odstaw do rozmrożenia. Paprykę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Cebulkę pokrój w plasterki i dodaj do papryki. Jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny. Do warzyw dodaj zimy ryż i groszek, wlej sos i dokładnie wymieszaj. Sałatkę posyp natką pietruszki.