Mądre nawyki żywieniowe
[g][/g]
Nie da się tego ukryć, sylwetka fit jest w cenie. Chyba nie ma osoby, która nie chciałaby mieć pięknego, zdrowego i szczupłego ciała. W dzisiejszych czasach dbanie o swoją sylwetkę jest porównywalne do dbania o rozwój intelektualny. Kultura fizyczna w niczym nie powinna odstawać od np. kultury osobistej. Wynika z tego, że człowiek kulturalny to taki, dla którego jego fizyczność jest ważna.
Nie zamierzam w rozdziale tym opracowywać diet odchudzających i każdych innych, które ograniczają składniki odżywcze. Słowo dieta kojarzy mi się najczęściej z głodówkami. A dążenie do wymarzonej sylwetki, którą będziemy mogły się cieszyć przez całe życie, nie ma nic wspólnego z ograniczeniem kalorii do 1000 na dobę. Niestety, często w poradnikach bądź magazynach kobiecych diety skupiają się głównie na wartościach kalorycznych. Nigdy nie stosowałam żadnej diety. I nie wyobrażam sobie, że czekam z zegarkiem w ręku na 17-tą, aby zjeść jajko z listkiem sałaty. Naprawdę podziwiam ludzi, którzy potrafią w tym wytrwać i na kilka tygodni całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zastanawia mnie też, co się dzieje, gdy czas diety się kończy, straciłyśmy parę kilogramów, możemy się zmieścić w sukienkę z okresu naszej szczupłej sylwetki. Co dalej? Co robić, aby tę sylwetkę utrzymać? Czy dietę taką przedłużamy w nieskończoność, rujnując przy okazji nasze zdrowie? Nie, zmieniamy nasze nawyki żywieniowe.
O czym należy pamiętać zaczynając plan mądrego odżywiania?
[g][/g]
- Nie można całkowicie, drastycznie zmieniać swoich nawyków żywieniowych.
- Cele diety muszą być realne (utrata wagi większa niż 1 kg tygodniowo zagraża ponownemu przybraniu na wadze).
Ciekawostka: Jeśli w pierwszym tygodniu diety uda nam się zrzucić ok. 4 kg, owe 4 kg wrócą i co gorzej, z nawiązką. Nie dążymy do efektu jo – jo! - Sprzymierzeńcem w kształtowaniu sylwetki fit jest ruch i systematyczna aktywność fizyczna.
- Dieta nie oznacza głodu.
- Spożywanie regularnych, mniejszych posiłków 5 razy dziennie.
Posiłki spożywane rzadko (a zatem te obfite) powodują odkładanie tkanki tłuszczowej. - Polubić warzywa, odtłuszczony nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i niegazowaną wodę mineralną
Nie oznacza to, że musisz całkowicie rezygnować ze swoich MAŁYCH przyjemności kulinarnych.
Główne składniki odżywcze, których nie może zabraknąć w jadłospisie to białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. To właśnie ich zapotrzebowanie jest kluczem do naszego sukcesu. Można powiedzieć, że dieta to 60 % naszego sukcesu w drodze do perfekcyjnego wyglądu. Treningi to 30%, a relaksacja i regeneracja to 10 % całości.
Energia na talerzu
[g][/g]
Aby posiłek dostarczył odpowiednich wartości odżywczych, witalności, zdrowia i urody, a przy okazji był sprzymierzeńcem w walce o wymarzoną sylwetkę, zastosuj się do zasad proporcji na talerzu:
- 50% warzyw (surowych, gotowanych na półtwardo, pieczonych)
- 25% węglowodanów (grube kasze, makarony pełnoziarniste, brązowy ryż)
- 20% białka (filety z kurczaka i indyka, chuda wołowina, ryby, rośliny strączkowe, twaróg)
- 5% tłuszczu (oliwa z oliwek, olej)