Ogranicz spożycie soli!

Bez kategorii

Sól, solenie, słone potrawy…
Jak wpływa na nasze zdrowie, kondycję, sylwetkę?

[g]Ogranicz spożycie soli![/g]

Obchodzimy Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli 10-16 marca 2014. W związku z tym Instytut Żywności i Żywienia zorganizował konferencję prasową poruszając temat nadmiernego spożycia soli przez Polaków.

Wykład poprowadzony przez prof. Dr hab. Mirosława Jarosza oraz pracowników IŻŻ nie pozostawił złudzeń – spożywamy za dużo soli, co zagraża naszemu zdrowiu i życiu. Ten fakt we wszystkich wzbudził niepokój. Chcemy przecież być zdrowi, silni, zachować jak najdłużej młodość i pozostać w świetnej formie na długie lata. Aby tak się stało musimy włożyć w to sporo naszego wysiłku. Należy włączyć więcej aktywności do codzienności oraz zmodyfikować dietę. W związku z trwającym Światowym Tygodniem Nadmiernego Spożycia Soli, poruszę temat jak ważne jest jej zredukowanie w naszej diecie.

– Dowody naukowe nie pozostawiają żadnych złudzeń. Sól należy do najważniejszych czynników wywołujących nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca i raka żołądka. Można więc, a nawet trzeba bić na alarm, ostrzegając konsumentów, że sól to wcale nie sprzymierzeniec, lecz cichy i podstępny zabójca – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Sól spożywcza (czyli chlorek sodu), obecna w każdej kuchni i niemal w każdym daniu, a także w większości przetworzonych produktów spożywczych, jest stosowana od wieków jako substancja konserwująca, a także jako przyprawa. Niestety, przyzwyczajenie i upodobanie ludzi do solenia i słonego smaku niosą zgubne skutki i prowadzą do licznych, ciężkich schorzeń.

Niestety, Polacy spożywają nadmierne ilości soli, nawet ponad 2 razy więcej niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Z badań wynika, że statystyczny Polak każdego dnia spożywa około 11 g soli, podczas gdy WHO zaleca, aby wartość ta nie była wyższa niż 5 g na dobę (2000 mg sodu), co odpowiada płaskiej łyżeczce od herbaty. Chodzi tu jednak o całkowite spożycie soli, a więc nie tylko sól, którą dodajemy do potraw, ale także sól zawartą (ukrytą) w produktach spożywczych, które kupujemy w sklepach.

Producenci żywności nie mają obowiązku podawania zawartości soli na opakowaniu, ale czasami podają zawartość sodu. Musimy wiedzieć, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli, czyli:

Sól = sód x 2,5

Na szczęście jednak zgodnie z nowymi przepisami, od 13 grudnia 2016 r., podawanie zawartości soli na opakowaniach będzie jednak obowiązkowe.

Do tego czasu powinniśmy zachować czujność i podczas zakupów czytać etykiety na produktach i wybierać te z jak najniższą zawartością sodu czy soli. Pozostanie uważnym , świadomym konsumentem szybko pozwoli nam na obniżenie zawartości soli z diecie. Warto wiedzieć, że przetworzone produkty spożywcze są źródłem 40-80 % soli w diecie. Kilka przykładów (podana liczba to zawartość soli w 100 g produktu):

  • Dorsz wędzony – 2,93 g
  • Ser typu „Feta” – 2,75 g
  • Śledź marynowany – 2,73 g
  • Szynka wiejska – 2,57 g
  • Keczup – 2,40 g
  • Ogórek kwaszony – 1,76 g
  • Kapusta kwaszona – 0,65 g
  • Fast food – jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na sól lub je przekracza.

Dużo mniejsze zawartości soli znajdują się w produktach świeżych i na takich powinna bazować nasza dieta (świeże warzywa i owoce, świeża ryba, pieczona mięso, niedosalanie potraw w czasie gotowania czy pieczenia). Solniczek najlepiej pozbyć się z zasięgu wzroku.

Poza wspomnianymi już wcześniej głównymi skutkami zdrowotnymi spożycia soli na liście zgubnych skutków eksperci wymieniają również: niewydolność serca, osteoporozę, kamicę nerkową, a także otyłość. Należy także ograniczyć (a najlepiej nie przyzwyczajać) spożycie soli u dzieci.

Jak ograniczyć ilość soli w diecie?

  • Zacznij solić mniej i przyzwyczajaj kubki smakowe do naturalnych smaków. Zwykle po paru tygodniach polubisz nowe, naturalne smaki i nie będziesz chciał wracać do słonego smaku.
  • Pozbądź się solniczki.
  • Ogranicz do minimum użycie soli do przygotowywania potraw (do gotowania, pieczenia).
  • Jeśli musisz użyć soli, dodaj ją pod koniec gotowania.
  • Zamiast soli używaj naturalnych ziół i poznaj ich bogactwo smaków i wartości zdrowotnych.
  • Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
  • Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
  • Czytaj informacje na etykietach i zawsze wybieraj te mniej słone.

Cześć, tu Ola Żelazo!

Jestem instruktorką fitnessu, pilatesu, kulturystyki, nauczycielką jogi i trenerką jogilatesu. Zapraszam Cię do wspólnej fit przygody, podczas której zadbamy o sprawne, szczupłe i gibkie ciało, spokojny umysł i dobre samopoczucie!

Kliknij tutaj i poznajmy się bliżej!

Może zainteresuje Cię też

Odżywianie dzieci, czyli jak uniknąć otyłości

To najważniejsze! Jesteś wzorcem dla swojego dziecka - nie tylko mów co jest dobre dla jego zdrowia, ale sam dawaj dobry przykład i stosuj zasady zdrowego żywienia, bądź aktywny fizycznie.Najnowsze doniesienia naukowe dotyczące epidemii otyłości nie są optymistyczne....

czytaj dalej
Ochota na słodycze – czy można ją opanować?

Ochota na słodycze – czy można ją opanować?

Macie tak, że w ciągu dnia dopada was tak wielka ochota na słodkie, że poszukiwania cukierka biorą górę nad wszystkim czym się aktualnie zajmujecie? A to miłe samopoczucie po zjedzeniu czekolady, zaspokojenie swoich tymczasowych pragnień, słodki smak w ustach, idealna...

czytaj dalej
4 x 5 – ćwiczenia na nogi

4 x 5 – ćwiczenia na nogi

5 ćwiczeń na piękne nogi z serii 4x5 jesiennie.Ćwiczenie 1Ukośny wypad w tył z uniesieniem nogi w bokStań na szerokość bioder z ramionami opuszczonymi wzdłuż tułowia, lekko napiętym brzuchem i wydłużoną sylwetką. Czubkiem głowy sięgaj jak najwyżej, nie odrywając...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0