Co jeść gdy jest zimno?
To nieprawda, że zmarzluchami są tylko szczupłe osoby oraz że warstwa tkanki tłuszczowej ochroni nas przed zimnem. Pomimo tego, że za oknem szaro, buro i ponuro nie warto poprawiać sobie humoru kolejnym kawałkiem czekolady, ciasteczkiem czy dużą piernikową latte. To zaszkodzi naszej figurze, a i humoru nie poprawi na dłużej. Należy działać tak, aby całą zimę przetrwać w zdrowiu, w dobrym samopoczuciu, z zapasami energii i bez nabycia zbędnych kilogramów. Badanie pokazują, że każdej zimy przybieramy na wadze 1 – 3 kg. To dość przerażające patrząc perspektywicznie na kolejne 10 lat. Na szczęście nie musi tak być! Dobra, odpowiednio skomponowana dieta pozwoli cieszyć się urokami zimy, a jeszcze bardziej gdy przyjdzie nam odsłaniać więcej ciała wiosną.
[g][/g]
Na co zwrócić uwagę komponując posiłki zimową porą?
- Rozpocznij dzień od porządnego śniadania, np. owsianka z bakaliami, omlet z warzywami czy grahamka z pieczonym indykiem i pomidorem. Nabiał i owoce wyziębiają organizm – ogranicz ich spożywanie, zwłaszcza rano przed wyjściem na mróz.
- Zaplanuj posiłki tak, aby dostarczać energii co 3 godziny – utrzymasz równowagę cieplną organizmu.
- Zupa – świetny posiłek pełen zdrowych składników. Dodawaj jak najwięcej przeróżnych warzyw, porcję kaszy i ugotowane chude mięso. Nie tylko działa rozgrzewająco, ale dostarczy mnóstwo witamin, mikroelementów i nasyci na kolejne godziny. Nie dodawaj sztucznych przypraw i śmietany!
- Jedz ryby (nawet codziennie) – zawierają selen, witaminy z grupy B, witaminę D, białko oraz niezwykle zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które ochronią nas przed zimnem.
- Jedz produkty pełnoziarniste. Te z białej mąki nie dość, że łatwo zamieniają się w tkankę tłuszczową, to szybko po ich zjedzeniu czujesz głód. Ponadto biała mąka i cukier wychładzają organizm.
- 3 razy dziennie jedz warzywa. Najrozsądniejsze o tej porze roku są mrożonki. Wybieraj jak najbardziej kolorowe i zróżnicowane.
- Jedz kiszonki (ogórki, kapustę). Poza witaminami zawierają probiotyki dużo cenniejszy niż te ze sklepowych jogurtów.
- Na napady głodu bądź przygotowana mając przy sobie: suszone owoce, orzechy, pestki.
- Używaj przypraw, które rozgrzewają organizm: świeży imbir, kardamon, cynamon, goździki, tymianek, bazylia, kurkuma, rozmaryn.
- Ruszaj się, skacz w miejscu, biegaj, wchodź po schodach, zrób kilka przysiadów, wciągaj brzuch i napinaj pośladki – jak najwięcej i jak najczęściej się da!
Damy rade przetrwać zimę! I to jeszcze niejedną.