Jak mądrze odżywiać się zimą?

Bez kategorii

Co jeść gdy jest zimno?

To nieprawda, że zmarzluchami są tylko szczupłe osoby oraz że warstwa tkanki tłuszczowej ochroni nas przed zimnem. Pomimo tego, że za oknem szaro, buro i ponuro nie warto poprawiać sobie humoru kolejnym kawałkiem czekolady, ciasteczkiem czy dużą piernikową latte. To zaszkodzi naszej figurze, a i humoru nie poprawi na dłużej. Należy działać tak, aby całą zimę przetrwać w zdrowiu, w dobrym samopoczuciu, z zapasami energii i bez nabycia zbędnych kilogramów. Badanie pokazują, że każdej zimy przybieramy na wadze 1 – 3 kg. To dość przerażające patrząc perspektywicznie na kolejne 10 lat. Na szczęście nie musi tak być! Dobra, odpowiednio skomponowana dieta pozwoli cieszyć się urokami zimy, a jeszcze bardziej gdy przyjdzie nam odsłaniać więcej ciała wiosną.

[g]Jak mądrze odżywiać się zimą?[/g]

Na co zwrócić uwagę komponując posiłki zimową porą?

  1. Rozpocznij dzień od porządnego śniadania, np. owsianka z bakaliami, omlet z warzywami czy grahamka z pieczonym indykiem i pomidorem. Nabiał i owoce wyziębiają organizm – ogranicz ich spożywanie, zwłaszcza rano przed wyjściem na mróz.
  2. Zaplanuj posiłki tak, aby dostarczać energii co 3 godziny – utrzymasz równowagę cieplną organizmu.
  3. Zupa – świetny posiłek pełen zdrowych składników. Dodawaj jak najwięcej przeróżnych warzyw, porcję kaszy i ugotowane chude mięso. Nie tylko działa rozgrzewająco, ale dostarczy mnóstwo witamin, mikroelementów i nasyci na kolejne godziny. Nie dodawaj sztucznych przypraw i śmietany!
  4. Jedz ryby (nawet codziennie) – zawierają selen, witaminy z grupy B, witaminę D, białko oraz niezwykle zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które ochronią nas przed zimnem.
  5. Jedz produkty pełnoziarniste. Te z białej mąki nie dość, że łatwo zamieniają się w tkankę tłuszczową, to szybko po ich zjedzeniu czujesz głód. Ponadto biała mąka i cukier wychładzają organizm.
  6. 3 razy dziennie jedz warzywa. Najrozsądniejsze o tej porze roku są mrożonki. Wybieraj jak najbardziej kolorowe i zróżnicowane.
  7. Jedz kiszonki (ogórki, kapustę). Poza witaminami zawierają probiotyki dużo cenniejszy niż te ze sklepowych jogurtów.
  8. Na napady głodu bądź przygotowana mając przy sobie: suszone owoce, orzechy, pestki.
  9. Używaj przypraw, które rozgrzewają organizm: świeży imbir, kardamon, cynamon, goździki, tymianek, bazylia, kurkuma, rozmaryn.
  10. Ruszaj się, skacz w miejscu, biegaj, wchodź po schodach, zrób kilka przysiadów, wciągaj brzuch i napinaj pośladki – jak najwięcej i jak najczęściej się da!

Damy rade przetrwać zimę! I to jeszcze niejedną.

Cześć, tu Ola Żelazo!

Jestem instruktorką fitnessu, pilatesu, kulturystyki, nauczycielką jogi i trenerką jogilatesu. Zapraszam Cię do wspólnej fit przygody, podczas której zadbamy o sprawne, szczupłe i gibkie ciało, spokojny umysł i dobre samopoczucie!

Kliknij tutaj i poznajmy się bliżej!

Może zainteresuje Cię też

Odżywianie dzieci, czyli jak uniknąć otyłości

To najważniejsze! Jesteś wzorcem dla swojego dziecka - nie tylko mów co jest dobre dla jego zdrowia, ale sam dawaj dobry przykład i stosuj zasady zdrowego żywienia, bądź aktywny fizycznie.Najnowsze doniesienia naukowe dotyczące epidemii otyłości nie są optymistyczne....

czytaj dalej
Ochota na słodycze – czy można ją opanować?

Ochota na słodycze – czy można ją opanować?

Macie tak, że w ciągu dnia dopada was tak wielka ochota na słodkie, że poszukiwania cukierka biorą górę nad wszystkim czym się aktualnie zajmujecie? A to miłe samopoczucie po zjedzeniu czekolady, zaspokojenie swoich tymczasowych pragnień, słodki smak w ustach, idealna...

czytaj dalej
4 x 5 – ćwiczenia na nogi

4 x 5 – ćwiczenia na nogi

5 ćwiczeń na piękne nogi z serii 4x5 jesiennie.Ćwiczenie 1Ukośny wypad w tył z uniesieniem nogi w bokStań na szerokość bioder z ramionami opuszczonymi wzdłuż tułowia, lekko napiętym brzuchem i wydłużoną sylwetką. Czubkiem głowy sięgaj jak najwyżej, nie odrywając...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0